Akay Kynyev (Kine) - Altay’ın dini ve ulusçu önderi

Atatürk'ün adını kötü anacak adamın boynunu Altaylar'dan gelip keserim."

Akay Kynyev (Kine) 

-

ALTAYLARDAN GELEN ŞAMANLARIN RUHANİ ÖNDERİ AKAY KİNEYEV: "TÜRK BİRLİĞİNDEN KORKUYORLAR

Altaylar’ın ruhani lideri ve Şamanların başı Akay Kynyev (Kine), “Türk ulusu birleştiği taktirde dünyanın her yerinde başköşeyi alacak. Gök Tanrı’nın bağlıları olarak tekrar dünyayı yöneteceğiz."

Akay Kynyev (Kine) Altay’ın ruhani lideri ve Şamanlar’ın başıdır. Hem dini, hem de milli bir liderdir. Türk kültüründe tarih sayfalarında kalmış, unutulmaya yüz tutmuş bazı unsurların hatırlanması, yayılması ve yaşatılması için çalışmalar yapmaktadır. Bir işadamı olan Akay Kynyev (Kine); Altay’daki Altay Orda adlı bir derneğin de Başkanlığını yapmaktadır.

Türkiye’ye hoş geldiniz. Buraya geliş amacınızı bize anlatırmısınız?
Akay Kynyev (Kine) : İlk önce beni buraya davet eden Kültür ve Töre Derneği Başkanı Kemal Ermetin Bey’e teşekkür ederim. 1995 yılında Altay’ın ruhu gelip bana “Türk birliği için çalışmaya başla! Yolun Manas’ın, İlteriş Kağan’ın yoludur! dedi. Ben buraya Tanrı’nın isteği ile geldim. Ben buraya gelmeden önce Kırgızistan, Kazakistan, Başkurdistan, Tataristan ve İran’a gittim. Bu yolları Türkleri birleştirmek arzusu ile kat ettim. Bu uğurda boşa çaba harcamadığımı gördüm. Çünkü dolaştığım Türk illerindeki Türklerinde bu birleşme yolunda çabaladıklarını gördüm. Bu amaç doğrultusunda daha fazla emek vermem gerektiğine inandım.

Niye bu işe 1995 yılında başladınız?
Akay Kynyev (Kine): Ne yazık ki; Sovyetler Birliği zamanında bu birleşme çabaları tamamen yok olmuştu. Ben Altay’da kendi arkadaşlarımla Türk örf ve adetlerini canlandırmaya başladığım zaman, diğer Türk Devletlerine daha cesur bir şekilde gidebildim. Çünkü benim arkamda Altay vardı. Çünkü Altay’da Türk kültürünün canlanması ve dinimizin gelişmesi gerekliydi. Bunun için Altay beni koruyor. Altay bana güç veriyor.

Ruslar Türkler’in birleşmesinden mi korkuyor?
Akay Kynyev (Kine): Evet! İşte Ruslar bundan korkuyor! Türk ulusları birleştiği taktirde dünyanın her yerinde başköşeleri olacaklar. Gök Tanrı’nın bağlıları olarak tekrar dünyayı yöneteceğiz.

Sizin dediğinize göre; Ruslar 1.5 milyar Müslüman’ın birleşmesinden değil de, 250 milyon Türk’ün birleşmesinden mi korkuyor?

Akay Kynyev (Kine): Soruyu nasıl sorarsanız sorun, cevabım “Evet!” olacaktır. Çünkü, Ruslar’a göre Müslümanlık o kadar etkili değil! Çünkü Müslümanlık enternasyonal bir din. Her milletten insanlar Müslüman olabilir. Dolayısı ile bir Rus da Müslüman olabilir. Ancak bizim “ Ak dinimiz milli bir din! Milli bir din olduğu için, Türkleri daha da güçlü kılar. Dünyayı yönetenleri daha da güçlü kılar. Dünyayı yönetenler de “ Eğer bu dine inananları eğer gördüğümüz yerde ezmezsek, biz Türkler’in karşısında tutunamayız, duramayız!” bu düşüncelerde sanırım. Olaya böyle baktığımızda Ruslar’ın da niye Müslümanlara değil de, Ak Din’e inananlara bu kadar baskı yaptıkları anlaşılır.

Sizin saçınızın uzunluğu dikkatimi çekti. Bunun dini inanışla bir paralelliği var mı?
Akay Kynyev (Kine): Türk erkeklerinin yanlardan kesik tepeden uzun ve örgülüdür. Kadınların saçları ise tamamen uzun ve örgülüdür. Saç Tanrı’ya bağlılığın sembolüdür.

AK DİN NEDİR?
Altaylar’ın “Ak Jang” Batılılar’ın “Burhanizm” dediği Ak Din, Türk halklarının eski inancı Şamanizm’in temelleri üzerine kurulmuş bir inanıştır. Dönemin Rus yönetiminin görüşüne göre Ak Din, Sibiryanın Türk uluslarını ortak bir ulusçuluk anlayışı ile birleşip Rusya’ya zarar vermeleri için yurt dışından desteklenen, Rusya’nın düşmanları tarafından tasarlanmış bir plandır. Bu yüzden Ruslar, bu din mensuplarına karşı büyük bir kovuşturma başladılar. Haddinden fazla şiddet kullanarak, kanlı bir şekilde Altay Türkleri'nin isyanını bastırdılar. Ak Din mensuplarına verdikleri idam cezaları bile bu dinin günümüze kadar yaşamasını önleyemedi.

EFSANEVİ KURTARICI: OYRAT HAN!
Ak Din’in ilk önderi Çet Çelpen ve eşi Kule Ak ve evlatlık kızı Çugul Sarok Çandık ile Üst-kan kasabasından 20 kilometre uzaklıkta ki bir ormanlık bir bölgede yaşıyorlardı. 1904 yılının Nisan ayında Çet Çelpen ve onun 14 yaşındaki üvey kızı Çugul beyaz atı ve beyaz kıyafeti ile dolaşan bir suvarinin hayalini gördüler. Bunu çevredekilere anlattılar. Ak Burhan olarak adlandırılan bu hayalet süvari, efsanevi kurtarıcı Oyrat Han’ın geri döneceğinin habercisi olarak kabul edildi. Çet ve Çugul, yanlarına gelenlere bunun müjdesini verdiler. Ak Din’in ilkelerini öğretip nasihatte bulundular. O gün bu gündür, Ak Din’in mensupları efsanevi kurtarıcı Oyrat Han’ın bir gün ortaya çıkıp, dünyayı kurtaracağına inanıyorlar.

Yeniçağ Gazetesi

ÖNERİLER;

Gök-Tanrı İnancının Bilinmeyenleri
Din ve Millet Kavramları - Akay Kine'nin Bilgileri Işığında

Gök-Tanrı İnancı üzerine Altay’da alan araştırması yaparak yüksek lisans tezini tamamlamış ve ‘Mevle-vilik’te Şamanizm İzleri’ adlı kitabını yayınlamış olan Günnur Yücekal Arpacı, halen bu konu üzerinde doktora yapmaktadır.
Yazarın bu yeni çalışması da, Akay Kine’nin verdiği bilgiler doğrultusunda, Gök-Tanrı inancının anlam-lar dünyası, dünya görüşü ve ritüellerine ek olarak din ve millet kavramlarının bir incelemesidir.

Türk inancındaki ulus-din yapısı, aşina olduğumuz milletsiz-din anlayışıyla, Türk tefekkürünün millet ile dini aynı hamurda yoğrulmuş inancının bir karşılaştırmasıdır.

“Uluslaşma süreci, mitolojilerin oluşmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Toplum, mitolojiyi, mitoloji ulusla-rı oluşturur. Mitoloji, o ulusun tüm değer yargılarını ve dünya görüşünü içeren millî bir anayasa ya da millî bir şifre gibidir. Mitolojide ne varsa, kültürde de o vardır.

Millete ait mitolojiyi unutturmak, bozmak ya da değerini düşürmek üzere adını kullanmak, bir toplumun ulusal kimliğini ve duruşunu yok etmek için kullanılan silahlardandır. Mitolojisinin, ulusal varoluş destanının aşağılanmasına ses çıkarmayacak hale getirilmiş bir ulus, toprağının verilmesine ve bayrağının indirilmesine de ses çıkarmayacaktır. Çünkü bayrak, vatan kavramları o ulusun mitolojisi ile içleri doldurulmuş simgesel ögelerdir. 

Mitoloji yok olduğu anda vatan toprak, bayrak bir bez parçası, ulus da hiçbir ayırt edici özelliği bulun-mayan insanlar topluluğudur.

En önemlisi de ulusal idealleri, mitolojiler verir. Mitolojisi yok olan bir ulus, idealler uğruna ve kendi ürettiği, kendince yüksek olan değer yargıları ile hareket etmez. Sadece maddi menfaatler uğruna, yüksek de-ğerler ve erdemler olmaksızın hareket eder.”

“Siz Türkiye’deki kardeşlerimiz; iyi yaşıyorsunuz, dost yaşıyorsunuz, kendi devletinizi oluşturmuşsunuz, kendi yüce kültürünüz var, atalarınızın eski bilgi ve kültürünü koruyorsunuz. Bu nedenle siz Gök Tanrı ve Top-rak Ana önünde kutsallaşmışsınız.”
Altay’ın dini ve ulusçu önderi, Akay Kine





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DDoS Saldırıları ve Korunma Yöntemleri - Denial of Service saldırı türleri

IP ADRESLEME

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *